Curajul de a fi

curajul de a fi

Curajul de a fi

un program realizat de Trupa Obligó

La fel cum spunea Morpheus despre Matrix, asa parafrazam si noi: ,,Improvizatia este pretutindeni.” E mereu in jurul nostru. Chiar si acum in timp ce privesti monitorul, cand te uiti pe fereastra sau dai drumul televizorului. O traiesti in statia de metrou sau cand te duci sa iti cumperi paine. Cand faci pana prostului sau ai de-a face cu cu un client difícil. Toti suntem improvizatori, de voie sau de nevoie.

Nimeni nu primeste la inceputul zilei un scenariu. Stim regula: ca trebuie sa ajungem de la ,,A” la ,,B”. Insa drumul, procesul efectiv este improvizatie. Este libertatea gasita intre reguli. De obicei, succesul este incoronat printr-un proces firesc de improvizatie, e momentul in care te eliberezi de ganduri si de stres si de vocea din capul tau care te critica si pasesti in starea de a face.

Starea de a face conduce la nevoia de implicare. Implicarea, fara teama, in orice actiune, conduce la intuitie, iar de la intuitie la certitudine mai e un singur pas. Dupa ce avem certitudinea putem spune ca suntem deschisi si pregatiti pentru cunoastere.

Lucrurile par foarte simple si teoretic toata lumea ar trebui sa fie vesela si senina la job, acasa, in societate. Din pacate, nu se intampla asa, pentru ca, de cand suntem copii ni se implementeaza si cunoastem numai doua instante posi-bile: Corect si Gresit. Asta se intampla de la gradinita, continua la scoala, in relatia cu profesorii, cu parintii, la facultate, la job, in relatia cu seful sau clientii etc. Acest sistem de cunoastere este unul rational, rece si rareori aduce satisfactii, sau o libertate deplina pentru ca el nu te pune in starea de a face si astfel nici nu incurajeaza implicarea.

Functionand in acest mod intervine ego-ul, rutina, plictiseala, crisparea, creativitatea este blocata, relationarea cu cei din jurul nostru este deficitara. Nu reusim sa fim noi insine, la randament maxim si la intregul potential. Pentru ca nu mai stim cine suntem si actionam mereu folosindu-ne de ochii si de urechile altora: oarece crede X daca fac asa? Ce gandeste Y daca actionez, e corect, e gresit? Lipsa curajului, de a face ceva sau a actiona intr-un fel, duce la lipsa certitudinii. Iar fara certitudine nu putem avea curajul de a fi noi insine, de a fi la fel ca ceilalti dar fara a renunta la tine insuti, de a fi relaxat si sigur pe sine in orice ipostaza, de a fi deschis, nu avem curajul de a fi!

Prin improvizatie, mai bine zis, prin jocurile de improvizatie facem apel si accesam cunoasterea intuitiva. Jocurile si povestea scot la iveala sinele si nu ego-ul. Improvizatia nu inspira um comportament moral [corect/gresit, bun/rau] ci cauta sa elibereze in fiecare om natura sa adevarata si exerseaza in individ armonizarea cu mediul – job, social, familie  si prin asta se ajunge la relaxare. Un om relaxat se poate pune mult mai usor in starea de a face.

Pentru a avea starea de a face, trebuie sa ai intai curajul de a fi!

Curs de improvizatie – Curajul de a fi

10 Cursuri – 10 pasi spre tine insuti

Cursul I – Dezinhibaciunea!

Curajul de a fi dezinhibat

 • Cu ajutorul unor jocuri special create, vom invata ca zona noastra de comfort poate fi mult mai mare decat ne-am imaginat pana acum.
 • Aceste jocuri echilibreaza atitudinea individului fata de grup si invers, prin crearea unui punct comun de plecare.
 • Cum sa fii la fel ca ceilalti, fiind tu insuti.

Cursul II – Constientizarea intregului

Curajul de a fi constient, imaginativ, increzator in ceilalti

 • In acest curs jocurile abordate vor urmari stimularea imaginatiei, imbunatatirea memoriei, increderea in echipa si comunicarea non-verbala.

Cursul III – Jocul si esecul

Curajul de a fi jucaus nerigid, neincordat, nepanicat, nestresat] si curajul de a gresi

 • Cursantii vor participa la diferite jocuri de improvizatie in care zona de comfort personal va fi pusa la incercare un pic mai mult decat la primul curs.
 • Situatiile in care cursantii vor fi pusi le vor demonstra ca nu conteaza sa ai succes mereu, pentru ca e imposibil si nefiresc.
 • Se va vedea, in urma jocurilor ca mult mai important de cat destinatia [un job mai bun, o afacere incheiata, un raport exemplar…] este drumul.
 • Drumul este mai frumos si mai valoros in functie de atitudinea cu care pornim pe el.
 • Acest curs urmareste angrenarea in orice activitate cu calm, detasare si relaxare, indiferent daca am mai facut acea activitate sau nu.
 • Daca gresim si nu iese… asta e, mai incercam o data.

Cursul IV – Ascultare si raspuns

Curajul de a fi implicat total

 • Pe baza jocurilor de improvizatie, cursantii vor intelege ca de obicei il ascultam la nivel superficial pe cel din fata noastra.
 • In aceasta etapa urmarim sa ne conectam cu tot corpul intr-un dialog/situatie si in acelasi timp cu mintea treaza si atenta
 • Se va pune accent pe importanta ,,da”-ului in orice fel de activitate interumana.
 • Mai mult de cat atat, vom demonstra ca e minunat sa spui ,,da” si sa ti se spuna ,,da”, dar este mult mai constructiv si util sa poti sa spui ,,da, si”.
 • Acest curs este despre cum poti sa construiesti impreuna cu ceilalti, fara a face vreun compromis.

Cursul V – Joaca Jocul si simte-te bine

Curajul de a fi tu insuti oriunde, oricand

 • Prin joc intelegem orice activitate care are niste reguli bine stabilite. Tenisul, sahul, mima sunt niste jocuri cu reguli foarte clare si in acelasi timp activitati placute pe care le facem ca sa ne distram, destindem, relaxam. Vorbitul in pub-lic, sustinerea unui proiect, lucrul intr-o echipa noua, etc… sunt niste activitati care au niste reguli foarte clare, dar cu toate acestea pentru majoritatea oamenilor nu sunt nicidecum un joc. Deci, devin stresante, enervante si neplacute.
 • In acest curs urmarim extrapolarea, celor invatate in cursurile de mai sus, in viata reala.
 • Atitudinea cu care ne implicam intr-un joc cu prietenii, o putem avea si in celalalte ,,jocuri” din viata noastra, chiar dacapartenerii de ,,joaca” sunt seful sau colegii de munca sau niste oameni necunoascuti cu care avem o activitate de facut.

Cursul VI, VII, VII, IX, X.

 • Avand in vedere ca experienta pe care noi o impartasim nu este teoretica, ci practica, ea trebuie exersata. Prin urmare in cursurile urmatoare, se va urmari armonizarea si omogenizarea celor dobandite mai sus. Toti pasii descrisi in primele 5 cursuri vor fi pusi cap la cap si vom urmari asimilarea lor in ceeace priveste intregul. Jocurile de improvizatie pe care le vom face in aceste cursuri vor solicita toate cele invatate mai sus.